Bukan Dr Haron Din tapi kacamata Guan Eng yang rosak - AHMAD PAZIL BIN MD ISA

AHMAD PAZIL BIN MD ISA

BERITA INFORMASI TERKINI

Facebook

Bukan Dr Haron Din tapi kacamata Guan Eng yang rosak

Oleh Roslan SMS

Isu dakwaan The Wall Street Journal bahawa PM Najib Tun Razak telah mengambil dana kira-kira AS$700 juta (RM2.6 bilion) daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB dipindahkan ke akaun peribadi beliau sedang hangat diperkatakan. Ramai terpegun dan terperanjat malah marah-marah dengan perkembangan terbaru ini.

Dalam kehangatan itu tiba-tiba timbul pula dakwaan kononnya Mursyidul Am PAS, Dato Dr Haron Din dalam kenyatannya telah mempertahankan Najib.

Maka melompatlah Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dengan dakwaan bahawa PAS kononnya tidak berminat dalam isu 1MDB, kononnya PAS tiada berpengalaman dan lebih parah lagi kononnya PAS lebih minta untuk menubuhkan UG atau kerajaan perpaduan dengan Umno.

Dalam TMI Guan Eng dilaporkan berkata:

"Not only is PAS not interested, although they may be inexperienced, they are now seem unconcerned about the issues affecting 1MDB. "It seems that they are more interested to work with Umno to form a unity government. PAS has really changed a lot. "

Benarkkah Dato Dr Haron Din telah “MEMPERTAHANKAN” Najib dalam kenyataannya?

Berikut laporan dalam akhbar The Star:

PAS hopes that allegations that funds were channelled into Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak’s personal accounts are proven untrue for the sake of the country.

“Otherwise it may affect investor confidence, and further weaken our economy,” PAS spiritual adviser Datuk Dr Haron Din (pic) told The Star on Saturday.

Dalam terjemahan saya :

PAS berharap agar tuduhan bahawa dana telah dipindah masuk ke akaun peribadi PM Datuk Seri Najib Tun Razak, dibukti tidak benar demi (kestabilan) negara kita.

“Jika tidak ia akan memberi kesan terhadap keyakinan para pelabur, dan ini sudah pasti akan terus melemahkan ekonomi kita”

Dan apa kata Dr Haron Din lagi, menurut The Star:

It is unbelievable that someone transferred public funds into a personal account.

“If someone wants to cheat, they would have pumped it into a secret account,” he said, adding that it was not right to implicate someone without concrete evidence.

Mustahil seseorang boleh pindahkan dana awam ke akaun peribadinya.

“Jika seseorang mahu menipu, mereka mungkin telah memindahkan (dana tadi) ke akaun rahsia,” kata beliau menegaskan bahawa tidak patutu seseorang didakwa tanpa bukit kukuh.

Dr Haron, however, added that the matter should not be taken lightly if there was some basis to the allegations.

“But, for now, we will just wait for the authorities to conclude investigations,” he said.

Dr Haron walaubagaimanapun menambah bahawa perkara ini tidak harus dipandang ringan sekiranya terdapat asas terhadap tuduhan berkenaan.

“Namun setakat ini kita tunggu pihak berkenaan selesai menjalankan penyiasatan,” katanya.

Ada tak sesiapa yang siuman yang boleh buktikan pada saya dimana, kenyataan Dr Haron Din yang menyatakan beliau mempertahankan Najib itu?

Dan dimana juga dalam  kenyataan itu menunjukkan yang Dr Haron Din seakan tidak berminat dalam isu 1MDB apalagi kononnya pula mahu berkerjasama menubuhkan UG dengan Umno?

Bagi saya kenyataan yang dikeluarkan oleh Mursyidul Am PAS itu berhubung dakwaan WSJ merupakan kenyataan yang sangat layak buat seorang ulamak bertaraf Mursyidul Am PAS. Malangnya kenyataan yang terus-terang dan “simple” itu berbelit pada kacamata Gun Eng atau sengaja dibelitkan oleh beliau.

Kacamata apa yang Guan Eng guna agaknya?

PAS sekali-kali tidak berubah. Dr Haron Din sekadar menyatakan kebimbangannya jika dakwaan itu betul, beliau tidak mendakwa ianya palsu sama-sekali malah beliau menganggap isu ini jangan dipandang ringan dan penyiasatan terperinci perlu dilaksanakan.

Guan Eng sepatutnya sebagai seorang bertaraf Ketua Menteri lebih berhati-hati mengeluarkan kenyataan. Biar mencerminkan seorang “statesman” yang sebenar, bukan gelabah. Kerja-kerja “spin” atau putar-belit kenyataan orang lain biarlah diserah kepada pakar umpama TMI, Utusan dan lain-lain.

Barangkali kacamata Guan Eng membuatkan beliau segera melompat dan gelabah. Kacamata itu mengakibatkan beliau melihat sesuatu yang orang lain tidak lihat. Beliau perlu segera menadapatkan khidmat nasihat kerana berasaskan fakta di atas ternyata kacamata beliau itu “rosak”.

0 Komentar untuk "Bukan Dr Haron Din tapi kacamata Guan Eng yang rosak"

ISU SEMASA

LIKE FACEBOOK

Networkedblogs

Popular Posts

BERITA HARI INI