LIKE FACEBOOK

ISU SEMASA

Popular Posts

Monday, July 20, 2009

HARAKAHDAILY : ISNIN 20 JULAI 2009

SPRM tidak dipercayai, tubuh Suruhanjaya Diraja segera - Husam Musa
Muhammad Arif Ismail
2009-07-20 10:30:03
KELANA JAYA, 20 Julai (Hrkh)- Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dato' Paduka Husam Musa menegaskanbahawa Suruhanjaya Diraja perlu ditubuhkan dengan segera keranainstitusi lain seperti polis dan SPRM sudah lagi tidak bolehdipercayai...PAS Selangor kesal kaedah soal-siasat SPRM terhadap Beng Hock
PAS Selangor merakamkan kesal dan dukacita di atas kematian "misteri" Setiausaha Politik kepada ahli Exco Kera

Rakyat diseru hadiri perhimpunan MANSUH 1 Ogos nanti
KUALA LUMPUR, 20 Julai (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menyeru seluruh rakyat dan ahli-ahli

PAS beri amaran, jangan 'Melayu'kan SPRM dan Polis
KUALA LUMPUR, 20 Julai (Hrkh) - PAS memberi amaran kepada pemimpin-pemimpin Umno agar tidak 'Melayu'k

PM gula-gulakan rakyat dengan insentif 11 perkara
KOTA BHARU, 20 Julai (Hrkh) - Insentif 11 perkara Dato' Seri Najib Razak sempena genap 100 hari menjadi P

SPRM perlu bertanggungjawab atas kematian Teoh
KUALA LUMPUR, 20 Julai (Hrkh) - Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Selangor, Wan Hasrina Wan Hassan mende

Pemuda PAS ucap syabas kepada pasukan bolasepak Malaysia
KUALA LUMPUR, 20 Jul (Hrkh) - Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) mengucapkan syabas dan tahniah diatas pers

Kesal sekolah agama diabai Umno - Gunasekaran
LABU, 20 Julai (Hrkh) - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Senawang, P.Gunasekaran, kesal kerana keselama

Kecam tindakan wartawan menceroboh, cubaan murtad
KUALA LUMPUR, 20 Julai (Hrkh) - Sungguhpun percubaan memurtad orang Islam adalah menyalahi Artikel 11(4)

Kematian Teoh : Lebih 3,000 berhimpun tuntut keadilan
KUALA LUMPUR, 20 Julai (Hrkh) - Lebih 3,000 orang membanjiri Stadium Kelana petang semalam menuntut keadi

Artis Indonesia ‘menang besar’ di APM 2009

Artis Indonesia ‘menang besar’ di APM 2009

JIKA diteliti secara kasar, artis Indonesia lebih banyak menggondol trofi di Anugerah Planet Muzik (APM) 2009 yang berlangsung Sabtu lalu berbanding artis Malaysia dan Singapura.

Dalam sembilan kategori terbaik yang dipertandingkan, tujuh kategori disapu bersih oleh artis Indonesia manakala dua kategori lagi dimenangi oleh artis Malaysia.

Afgan memenangi dua kategori. -foto UTUSAN

Kategori yang dimaksudkan adalah Duo/ Kumpulan Terbaik (Yovie & Nuno/ The Special One), Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu (Duo/ Kumpulan Baru Terbaik) (Kotak/ Masih Cinta) dan Kolaborasi Terbaik Dalam Lagu (Lagu Be Te oleh artis, Dewiq feat Ipank, penulis lagu: Pay & Yudi, dan penulis lirik: Dewiq).

Lain-lain kategori termasuk Artis Lelaki Terbaik (Afgan/ Confession No. 1), Artis Wanita Terbaik (Bunga Citra Lestari/ Tentang Kamu ), Lagu Terbaik (Laskar Pelangi/ Album: OST Laskar Pelangi, artis: Nidji, penggubah lagu: Nidji dan penulis lirik: Giring) dan Album Terbaik (Confession No. 1 oleh artis, Afgan dan produser: Tessy DJ & Fajar PJ Maringka).

Persoalannya, apakah kemenangan lebih banyak berpihak kepada artis Indonesia disebabkan mereka merupakan negara tuan rumah?

Ayu

Atau artis dari negeri lain belum cukup ‘terbaik’ untuk meraih anugerah yang dipertandingkan?

Jika begitu penyanyi tempatan iaitu Aizat dan Ayu telah berjaya merangkul gelaran ‘terbaik’ bilamana kedua-duanya memenangi kategori Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu.

Dengan lagu Hanya Di Mercu, Ayu telah berjaya mengalahkan Aura Kasih menerusi lagu Mari Bercinta, Cinta Laura (Oh Baby), Nana (Lafaz), Stacy (Aku Stacy) dan Yuna (Dan Sebenarnya).

Aizat (tiga dari kanan) turut memenangi dua kategori

Sementara Aizat yang mempertaruhkan lagu ‘Hanya Kau Yang Mampu’ telah berjaya menewaskan pesaingnya iaitu Afgan (Terima Kasih Cinta), Dirly (Sampai Ke Ujung Dunia), Lobow (Kau Cantik Hari Ini) dan Nubhan (Ada Untukmu).

Logik atau tidak, bagaimana Afgan yang kalah dengan Aizat dalam kategori Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu boleh menang pula dalam kategori Artis Lelaki Terbaik dan Album Terbaik menerusi album ‘Confession No. 1’.

Kemenangan Afgan bagaikan sudah dijangka kerana ramai penonton yang berteriakkan namanya untuk memenangi setiap kategori yang mencalonkan dirinya.

Lebih mengejutkan apabila penyanyi nombor satu Malaysia, Datuk Siti Nurhaliza gagal meraih gelaran Artis Wanita Terbaik yang dipegangnya selama enam tahun berturut-turut menerusi album ‘Lentera Timur’ dan ditewaskan oleh Bunga Citra Lestari dari Indonesia yang mempertaruhkan album ‘Tentang Kamu’.

Namun, ia bukanlah kekalahan pertama Siti kerana penyanyi popular Indonesia Kris Dayanti telah memenangi kategori itu pada APM 2009.

Bunga juga kelihatan terkejut semasa namanya diumumkan sebagai pemenang lalu meluahkan ‘shock banget’ semasa memberikan ucapan serta turut tidak lupa mengucapkan terima kasih kepada suami tercinta, pelakon Ashraf Sinclair yang turut hadir ke majlis itu, keluarga, pengurus dan APM.

Persembahan pembukaan yang unik!

Lupakan sekejap tentang persoalan itu, kerana ada perkara yang menarik untuk dikongsikan tentang APM 2009.

Datuk Siti Nurhaliza ditemani oleh suaminya, Datuk Seri Khalid Mohd. Jiwa.

Antaranya adalah persembahan pembukaan yang unik iaitu tarian kebudayaan Indonesia.

Selepas itu, ketika sesi memperkenalkan hos, Aznil Nawawi yang mewakili Malaysia mengenakan baju kemeja beserta tali leher yang bertemakan warna bendera Malaysia iaitu merah, biru dan kuning.

Majlis ini kurang memaparkan segmen hos utama yang turut menampilkan Nirina Zubir dari Indonesia dan Aura Shal (Singapura) berceloteh panjang.

Yang pasti setiap kali mereka bersama, Aznil tentu menukar pakaiannya dan boleh dikatakan kira-kira lima pasang baju yang ditukarnya berbanding dua pengacara wanita lagi hanya mengenakan pakaian yang sama.

Selain upacara menyampaikan trofi, majlis itu turut diselang-selikan dengan persembahan artis melibatkan tiga buah negara ini.

Kumpulan Nidji merupakan artis pertama yang menyanyi selepas persembahan permbukaan dengan lagu ‘Arti Sahabat’, Reshmonu (Oh Anok-Anok), Stacy (Gagap), Dewi Sandra (I Love You), Nana (Lafaz), Ayu (Hanya Di Mercu), Aizat (Hanya Kau Yang Mampu), Bunga Citra Lestari (Pernah Muda), Afgan (Bukan Cinta Biasa), Taufik Batisah berduet dengan Hady Mirza (Kepadanya), ST 12 (Cari Pacar Lagi), Siti (Cindai dan Di Taman Teman).

Turut serta adalah Didicazli (Impianku), Yovie & Nuno (Dia Milikku), Hujan (Pagi Yang Gelap), Nidji (Laskar Pelangi), Kotak (Beraksi), Faizal Tahir (Bencinta) dan duet Faizal Tahir dengan Taufik Batisah menerusi lagu ‘Isabella’ sebelum dinyanyikan sekali lagi oleh ST 12 dengan versi ala-ala dangdut dan diikuti oleh lagu ‘Puspa’.

Aznil Nawawi selaku pengacara majlis.

Selain itu, kewujudan pembawa trofi yang memakai pakaian seperti angkasawan dan makhluk asing nampak agak kelakar tetapi menunjukkan suatu kelainan memandangkan anugerah ini berkaitan dengan ‘planet’.

Memetik kata-kata Nirina Zubir, majlis ini dihasilkan untuk membawa muzik setinggi-tingginya setinggi angkasa.

Majlis berprestij yang disiarkan secara langsung dari Pusat Konvensyen Jakarta (JCC), Senayan ini turut dapat ditonton menerusi saluran Astro Ria.

Ucapan pemenang:

Aizat-Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu (Artis Baru Lelaki)/ Hanya Kau Yang Mampu

“Terima kasih pertama kalinya kepada Allah, seterusnya keluarga, penulis lirik Taufik Batisah dan arranger lagu ini Sham Kamikaze.”

Ayu- Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu (Artis Baru Wanita)/ Hanya Di Mercu

“Ayu nak ucapkan terima kasih kepada Monkey Bone dan Unit 8TV, keluarga, Malaysia dan APM. Tidak lupa juga kepada Indonesia.”

Afgan- Artis Lelaki Terbaik/ Confession No. 1 dan Album Terbaik/ Confession No. 1 oleh artis, Afgan dan produser: Tessy DJ & Fajar PJ Maringka

“Terima kasih kepada penyokong Afgan selama ini di Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei.”

Band Nidji- Lagu Terbaik/ Laskar Pelangi, Album: OST Laskar Pelangi, penggubah lagu: Nidji dan penulis lirik: Giring)

“Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Terima kasih kepada keluarga, ‘Nidjiholic’. Jangan takut, jalan terus dan maju terus Indonesia.”

Band Gigi- Anugerah Khas Planet Muzik

“Alhamdulillah, 15 tahun kerja kami, Gigi dihargai APM dan Media Corp. Alhamdulillah, terima kasih kepada Allah, isteri-isteri dan keluarga kami. Gigi takkan tampil di sini kalau ‘management’ tak berada di belakang Gigi.

“Baru-baru ini kami dan empat band lain baru balik dari Malaysia menjayakan Festival Muzik Pesta Malam Indonesia 3. Orang di sana memperkatakan tentang apakah patriotik muzik Indonesia dimain di Malaysia. Kami ingin tekankan yang artis tidak pernah salah dan muzik tidak pernah salah. Artis Malaysia dan Singapura juga masih boleh menyanyi di Indonesia.

“Banyak band yang sangat bagus di Indonesia, Singapura dan Malaysia tetapi kebetulan kali ini kami yang dapat. Alhamdulillah.”

NASIONAL : ISNIN 20 JULAI 2009

UPSR diteruskan - Muhyiddin
SHAH ALAM 19 Julai - Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tidak akandimansuhkan sebaliknya asas penilaiannya diubah supaya kecemerlanganmurid-murid tidak lagi bergantung seratus peratus kepada keputusanpeperiksaan.

Henti tohmahan terhadap SPRM
KUALA LUMPUR 19 Julai - Pemimpin pertubuhan bukan kerajaan dan ahlipolitik mendesak pakatan pembangkang menghentikan segala tohmahan dantuduhan yang keterlaluan terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Terlalu awal kaitkan Nordin Mat Top
TYRE,LEBANON 19 Julai – Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad ZahidHamidi berkata, terlalu awal untuk merumuskan penglibatan Nordin MatTop dalam kejadian pengeboman di dua hotel terkemuka di Jakarta,kelmarin.

Penonton belum puas, tiket jadi rebutan
KALAH2-3 kepada Manchester United bukan kata penamat buat bola sepakMalaysia.Aksi hangat kelmarin dijangka lebih panas pada pertemuan keduayang dijadual berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil hari inisusulan pembatalan siri Jelajah United ke Indonesia gara-gara seranganbom di negara itu.


Polis siasat pejabat SPRM
SHAHALAM: Polis semalam mengambil beberapa lagi bahan bukti termasukdokumen dan perkakasan komputer dari pejabat Suruhanjaya PencegahanRasuah Malaysia (SPRM) Selangor di Plaza Masalam di sini, bagi membantumerungkai misteri kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh BengHock.


Pertimbang mansuh UPSR
KUALA LUMPUR 19 Julai - Sudah masanya kerajaan menimbang untukmemansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi memastikanmurid tidak terkongkong dengan peperiksaan setara tanpa mengikutkebolehan mereka yang sebenar.

UPSR tetap diteruskan – Alimuddin
KUALALUMPUR 19 Julai – Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan tetapditeruskan walaupun berlaku transformasi kokurikulum pendidikan negara.

GPMS setuju rombak UPSR
KUALALUMPUR 19 Julai – Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)menyifatkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) sedia ada wajardirombak kepada sistem yang lebih berkesan dan dapat menilai pelajarsecara lebih menyeluruh.

Pembangkang politikkan kematian Beng Hock
KUALASELANGOR 19 Julai – Kes kematian Setiausaha Politik seorang ExcoKerajaan Negeri Selangor, Teoh Beng Hock pada Khamis lalu telahdipolitikkan pemimpin parti pembangkang untuk mengalihkan perhatianrakyat.


Polis ambil selak tingkap Beng Hock terjatuh
SHAH ALAM 19 Julai - Sepasukan pegawai dari Unit Forensik Ibu PejabatPolis Bukit Aman hari ini mengambil selak tingkap dari lokasiSetiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock jatuh di bangunanPlaza Masalam di sini pada Khamis lalu.

Saksi kes rasuah mudah tertekan
KUALA LUMPUR 19 Julai - Saksi dalam kes rasuah rata-ratanya mudahtertekan ketika memberi keterangan kerana bimbang maklumat yang diberiboleh menyebabkan suspek yang dikenali didakwa di mahkamah.

Malcon Unifil penuhi Petunjuk Prestasi Utama PBB
TYRE, LEBANON 19 Julai - Kontinjen Malaysia (Malcon) bagi misi PasukanInterim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lebanon (Unifil) berjayamemenuhi Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang ditetapkan oleh badan duniaitu.

Kawalan di kedutaan diperketat - Hisham
KLUANG 19 Julai - Kementerian Dalam Negeri (KDN) meningkatkan kawalankeselamatan di semua kedutaan asing terutama yang pernah menerimaancaman atau ugutan daripada pihak tertentu sebelum berlakunya insidenpengeboman dua hotel di Jakarta Indonesia, kelmarin.

Shafie: Jangan hapuskan ISA, hanya ubah suai
LENGGONG 19 Julai - Jangan hapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)kerana ia masih diperlukan untuk menangani keadaan-keadaan tertentu dinegara ini.

ISA masih relevan
IPOH 19 Julai – Kerajaan tidak perlu memansuhkan Akta Keselamatan DalamNegeri (ISA) kerana ia masih relevan bagi memastikan keselamatan danketenteraman negara terpelihara.

Kerjasama ekonomi ditingkat
JEDDAH19 Julai – Arab Saudi berminat untuk meningkatkan kerjasama ekonomidengan Malaysia ekoran liberalisasi sektor ekonomi Malaysia, kata DatukSeri Najib Tun Razak.

Malaysia tak boleh bergantung kejayaan lalu – Najib
JEDDAH19 Julai – Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata, pentadbirannyamemperkenalkan pembaharuan dari segi dasar dan pendekatan keranaMalaysia tidak boleh bergantung semata-mata kepada kejayaan yangdicapai selama ini.

Lembaran baru hubungan Amerika Syarikat, ASEAN
PHUKET 19 Julai - Hubungan antara Amerika Syarikat (AS) dan ASEAN bakalmengorak satu lembaran baru apabila negara kuasa besar itu dijangkamenandatangani Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (TAC) denganpertubuhan serantau itu Rabu ini.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Antara Kerajaan ASEAN
PHUKET 19 Julai - ASEAN bersetuju menubuhkan Suruhanjaya Hak AsasiManusia Antara Kerajaan ke arah menggalak dan memberikan perlindunganhak asasi manusia membabitkan seluruh rakyat anggota pertubuhanserantau itu.

Facebook pupuk belia berpolitik
KUALALUMPUR 19 Julai – Barisan Nasional (BN) perlu menggunakan sepenuhnyalaman web sosial Facebook bagi menarik golongan belia untuk berpolitik,kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah.

Polis diminta buru dalang kes gaduh 5 pelajar
KUALA TERENGGANU 19 Julai - Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)meminta polis menjalankan siasatan terperinci dan memburu dalang disebalik kes pergaduhan membabitkan lima pelajar perempuan di KetengahJaya, Dungun baru-baru ini.

Warga emas mati tercekik rambutan
KUALATERENGGANU 19 Julai - Padah musim buah! Usianya hampir mencecah 80tahun dan tiada sesiapa pun menyangka hayatnya yang begitu panjangberakhir akibat tercekik biji rambutan.


Bapa perlu RM30,000 kos bedah anak
BUKIT MERTAJAM 19 Julai - Seorang bapa merayu simpati orang ramai agarmembantu mengumpul dana sebanyak RM30,000 bagi menampung kos pembedahananaknya yang mengalami penyakit jantung berlubang.


Said Zahari, Zaini Hassan penerima anugerah wartawan
KUALA LUMPUR 19 Julai – Berikutan jasa besar bagi memperjuangkankebebasan akhbar maka bekas Pengarang Utusan Melayu, Said Zahari malamini diumumkan sebagai penerima Anugerah Wartawan Cemerlang Negara 2009anjuran Persatuan Wartawan Melayu Malaysia (PWM).


Biasiswa MSU-Utusan RM1j dilancar
JOHORBAHRU 19 Julai - Universiti Sains Pengurusan (MSU) dan Utusan Malaysiahari ini melancarkan tabung biasiswa bernilai RM1 juta bagi memberikemudahan pembiayaan kewangan kepada pelajar yang kurang berkemampuanmelanjutkan pelajaran.


Zaharmirzuan juara Bintang Asli Remaja
KUALALUMPUR 19 Julai - Lenggok lagu irama Melayu asli berjudul Wak Daeng danGambus Ibu dendangan Zaharmirzuan Azlan berjaya menambat hati jurisekali gus mengangkatnya muncul juara Pertandingan Akhir Bintang AsliRemaja Kebangsaan 2009 (BARK 2009) kategori lelaki di AuditoriumPerdana, Angkasapuri di sini malam ini.

Pesta 'pantai' Terengganu dihidupkan kembali
KUALA TERENGGANU 19 Julai - Pesta Terengganu yang dihentikan 15 tahunlalu akan diadakan semula pada 31 Julai ini hingga 15 Ogos diTerengganu Equestrian Resort (TER), Kuala Ibai dekat sini.

Pocong gemparkan Felda Jengka 4
KUANTAN: Penduduk Felda Jengka 4, dekat Maran gempar apabila seorang penduduk ditanah rancangan itu dapat merakam gambar pocong atau makhluk berbalutkain kafan menggunakan telefon bimbit dan menunjukkan gambar berkenaan,pagi kelmarin.

Liberalisasi ekonomi KL pikat Riyadh
JEDDAH: Arab Saudi berminat untuk meningkatkan kerjasama ekonomi denganMalaysia ekoran liberalisasi sektor ekonomi Malaysia, kata Datuk SeriNajib Razak.

Malaysia sedia bantu Indonesia tangani militan
SHAH ALAM: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Malaysia mengutukpengeboman terbaru di Jakarta dan sedia memberi kerjasama dalammenangani isu keganasan.

Tiada cadangan mansuh UPSR
SHAHALAM: Kerajaan belum bercadang untuk memansuhkan Ujian PencapaianSekolah Rendah (UPSR) walaupun ia dilihat sesetengah pihak tidak lagirelevan dalam sistem pendidikan negara yang dinamik, kata Tan SriMuhyiddin Yassin.

Penilaian baru ke asrama penuh dilaksana 2015
KUALALUMPUR: Kementerian Pelajaran dijangka memperkenalkan SistemPentafsiran Pendidikan Kebangsaan (SPPK) pada 2015 bagi memilih muridcemerlang ke asrama penuh.

Syor terma rujukan tugas panel penilai SPRM dikaji
KUALALUMPUR: Panel Penilaian Operasi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) akan mengemukakan cadangan supaya terma rujukan tugasannyadikaji semula untuk membolehkannya menilai semua siasatan dilakukansuruhanjaya itu.

Mahasiswa 1Malaysia
MAHASISWA1Malaysia, yang dilancarkan di Universiti Putra Malaysia (UPM) semalam,akan menjadi wadah bagi pelajar universiti mendalami dan mengupas isumasyarakat untuk diketengahkan kepada kerajaan.

'Ambil iktibar hikmah al-Quran'
TRONOH: Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bertitah sebarang pembaharuan, terutamadi kalangan umat Islam tidak boleh dilakukan tergesa-gesa keranabimbang mengakibatkan kegentaran dan salah faham.

Johan qari siap sedia tilawah antarabangsa
KUCHING: Awangku Omar Asfuaddin Awang Hamdan, 31, menggunakan tempoh dua minggudari sekarang mempersiapkan diri sebagai wakil negara ke Tilawahal-Quran Peringkat Antarabangsa di Kuala Lumpur. Tilawah tahun itudijadual berlangsung lapan hari mulai 5 Ogos.

Khabar angin harga gula naik jejas bekalan di Pulau Pinang
GEORGETOWN: Kekurangan bekalan gula dikesan di Wilayah Utara termasuk Pulau Pinangsejak beberapa hari lalu dipercayai berpunca daripada khabar anginmengenai kenaikan harga bahan itu.

Sharifah Khasif idam qariah nombor satu
TRONOH: "Jika kita ada penyanyi nombor satu negara, kenapa tidak qariah nomborsatu negara," kata juara qariah Tilawah al-Quran Kebangsaan Ke-52,Sharifah Khasif Fadzilah Syed Badiuzzaman.

Bumbung restoran ranap dirempuh bas
SEREMBAN: Tempat makan berbumbung sebuah restoran di Jalan Tok Ungku di sini,rosak teruk selepas dirempuh sebuah bas henti-henti yang terbabasketika menuruni bukit dari Taman Rasah Jaya di sini, petang semalam.

Tiada arahan haram filem mat rempit
KUALALUMPUR: Kerajaan tidak akan sewenang-wenangnya mengeluarkan arahanuntuk mengharamkan sesebuah filem atau drama televisyen keluaranproduksi tempatan yang mengandungi adegan lumba haram atau aksi matrempit.

Kawalan sempadan diperketat
KUALALUMPUR: Polis dan tentera akan memperketatkan kawalan di sempadan dansemua pintu masuk utama negara ini berikutan pendedahan pengganas dariMalaysia, Noordin Mat Top mungkin terbabit dalam serangan bom diJakarta, Jumaat lalu.

Kementerian tingkat tahap keselamatan di kedutaan asing
KLUANG: Kementerian Dalam Negeri mengambil langkah meningkatkan kawalankeselamatan di kedutaan asing di negara ini berikutan serangan bom diJakarta, Jumaat lalu.

POLITIK : ISNIN 20 JULAI 2009


Pemimpin UMNO akan ikuti kursus suntik semangat baru
SHAH ALAM 19 Julai - Semua pemimpin UMNO di setiap peringkat akanmengikuti program latihan dan motivasi secara berperingkat bagimenyuntik semangat baru di kalangan mereka mulai bulan depan, kata TanSri Muhyiddin Yassin

Perhimpunan Agung Khas pinda perlembagaan 13 Oktober
KLUANG 19 Julai - Perhimpunan Agung Khas berhubung pindaan perlembagaanUMNO akan diadakan sebelum Perhimpunan Agung UMNO pada 13 Oktober ini.


Berhenti soal tindakan Jui Meng
PUTRAJAYA 19 Julai – Pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) perluberhenti daripada terus mempersoalkan tindakan bekas Naib Presiden MCA,Datuk Chua Jui Meng keluar daripada parti itu dan menyertai PartiKeadilan Rakyat (PKR).

Tidak bangkitkan sokongan terhadap pembangkang
JOHORBAHRU 19 Julai – Keputusan bekas Ketua MCA Bahagian Bakri, Datuk ChuaJui Meng menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak akan membangkitkangelombang sokongan rakyat terhadap pakatan pembangkang di negeri ini.

Baiki rumah diberi keutamaan
KOTABHARU 19 Julai – Sebanyak RM2 juta telah diperuntukkan bagi programmembaik pulih 500 buah rumah golongan miskin tegar dan menurap semulabeberapa jalan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai.

BN mungkin hantar petisyen cabar keputusan
KUALALUMPUR 19 Julai – UMNO mengkaji kemungkinan menghantar petisyen pilihanraya bagi mencabar keputusan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri(DUN) Manek Urai, Kuala Krai, Kelantan, yang dimenangi oleh Pas denganmajoriti kecil 65 undi.

Uthayakumar lancar parti baru
KLANG19 Julai - Bekas pemimpin pertubuhan haram Hindraf, P. Uthayakumar hariini melancarkan parti politik baru, Parti Hak Asasi Manusia (HRP)kerana kecewa dengan pakatan pembangkang di Kedah dan Selangor yanggagal memperjuangkan kepentingan kaum India.

Banyak parti India sukarkan misi perjuangan
SEREMBAN19 Julai - MIC bimbang pertambahan parti-parti politik berasaskan kaumIndia di negara ini akan menyebabkan misi memperjuangkan nasib kaum itutidak dapat dicapai.

Chua tak berpegang prinsip perjuangan
SHAHALAM: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tindakan Datuk Chua Jui Mengmenyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) semalam menunjukkan bekas MenteriKesihatan itu tidak berpegang kepada prinsip perjuangannya bersama MCAsejak sekian lama.

Keluarga Teoh minta tubuh suruhanjaya siasat kejadian
AlORGAJAH: Keluarga Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hockmeminta kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat puncakematian anak lelaki mereka kerana yakin ia ada kaitan unsur jenayah.

Kematian pembantu Exco dipolitikkan
TANJUNGKARANG: Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkatakematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock, yang ditemuiterbaring di koridor luar tingkat 5, Plaza Masalam, Khamis lalu,sengaja dipolitikkan pemimpin pembangkang.

Pemuda aktif desak selesai masalh rakyat
SEGAMAT: Pergerakan Pemuda Umno akan lebih aktif memainkan peranan sebagaipendesak bagi menyelesaikan isu berkaitan dengan kepentingan rakyat,selaras dengan konsep 1Malaysia 'Rakyat Didahulukan PencapaianDiutamakan'.

Pemimpin Umno ikuti kem motivasi
SHAHALAM: Pemimpin Umno di semua peringkat akan mengikuti program latihandan motivasi bermula bulan depan bagi menyuntik semangat baru untukmengukuhkan kepemimpinan parti ke arah memperjuangkan nasib orangMelayu dan masyarakat Malaysia.

Hishammuddin yakin ahli terima syor pinda perlembagaan
KLUANG: Pengerusi Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan Umno, Datuk SeriHishammuddin Hussein, yakin semua bahagian yang mengadakan mesyuaratperwakilan semalam sudah mengumpul cadangan akar umbi mengenai pindaanperlembagaan parti itu.

Pengendali blog meninggal
KUALALUMPUR: Pengendali blog terkemuka negara The Ancient Mariner, KaptenYusof Ahmad, 64, meninggal dunia dalam tidur di kediamannya di PetalingJaya, awal pagi semalam.

'Tak boleh bina pelantar sendiri'
KOTABHARU: Kerajaan Kelantan tidak boleh membina pelantar sendiri bagitujuan mencari gali minyak dan gas di perairan negeri ini kerana iatertakluk kepada Akta Pembangunan Petroleum.

'Pakatan Rakyat gagal'
KLANG: Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) P Uthayakumar yangmenubuhkan parti politik baru, Parti Hak Asasi Manusia (HRP), mendakwaPakatan Rakyat turut gagal menyelesaikan masalah dihadapi masyarakatIndia di negara ini.

Jambatan baru Manek Urai tetap dibina: Shaziman
TAMPIN: Kerajaan akan tetap membina jambatan baru menghubungkan Manek Urai Lamadan Manek Urai Baru serta membaik pulih 500 rumah penduduk miskinwalaupun Barisan Nasional (BN) tewas dalam pilihan raya kecil DewanUndangan Negeri (DUN) Manek Urai, Selasa lalu

JENAYAH & MAHKAMAH : ISNIN 20 JULAI 2009

Suspek ketua geng samun
KUALA LUMPUR 19 Julai - Penjenayah yang parah ditembak polis di TamanBangi Jaya, Semenyih dekat sini semalam, dipercayai ketua kumpulansamun bersenjata yang terlibat dalam 20 kes di Selangor dan Perakmembabitkan kerugian bernilai jutaan ringgit.

PPPIS, IRIMM buat aduan polis
KUALALUMPUR 19 Julai - Persatuan Pelindung Penguna Islam Selangor (PPPIS)dan Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM) hari ini membuatlaporan polis terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Engberhubung tindakannya mengeluarkan kenyataan menghina Islam baru-baruini.

Jurugambar akhbar nyaris dibelasah
MELAKA19 Julai - Seorang jurugambar akhbar tempatan di sini hampir dibelasahsekumpulan lima lelaki ketika menjalankan tugas di Jalan Tun Fatimah,Malim Jaya di sini awal pagi ini.

Suspek bunuh kanak-kanak dicari
LAHADDATU 19 Julai - Polis daerah ini meminta bantuan orang ramai untukmengesan seorang lelaki yang dipercayai dapat membantu polismenyelesaikan kes bunuh kanak-kanak lelaki sehingga putus kepala disebuah rumah kongsi Ulu Tungku dekat sini pada Rabu lalu.

Restoran berahi: Dua wartawan disoal siasat
KUALALUMPUR 19 Julai — Dua wartawan sebuah akhbar tempatan yang seringmemaparkan isu sensasi dipanggil polis bagi memberi keterangan di IbuPejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur berhubung laporan muka hadapanakhbar tersebut semalam yang bertajuk Restoran berahi .Kelab gay diserbu polis, 32 ditahan
KUALALUMPUR: Sebuah kelab gay yang menjadi tumpuan lelaki yang mempunyaikeinginan pada kaum sejenis terutama pada hujung minggu diserbu polisdalam satu operasi di Jalan Yap Kwan Seng di sini, awal pagi semalam.

Peniaga diperdaya bomoh RM150,000
MIRI: Seorang peniaga kecil kerugian RM150,000 selepas diperdaya seorangbomoh yang mengaku mampu 'menarik' duit berjumlah lebih RM3 juta tanpamenyedari wang berkenaan sebenarnya ialah wang �neraka� yang dibakarketika majlis pengebumian kaum Cina.

Suami isteri cedera dicucuh pemetik api
JITRA: Sepasang suami isteri warga emas cedera dalam pergelutan dengan tigalelaki bertopeng yang memecah masuk rumah mereka di Kampung KelubiDalam dekat sini, awal pagi semalam, menyebabkan kerugian lebihRM10,000.

Perbicaraan Dr Ahmad Ramzi 27 September
KUALATERENGGANU: Mahkamah Sesyen di sini, semalam menetapkan 27 Septemberdepan sebagai tarikh sebutan semula empat pertuduhan terhadapSetiausaha Politik bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Dr Ahmad RamziMohamad Zubir (kiri).

Empat GRO cedera jatuh bangunan
GEORGETOWN: Empat wanita pelayan pelanggan (GRO) warga asing, cedera selepasterjatuh dari tingkat satu sebuah pusat hiburan di Jalan PersiaranGurney di sini, ketika diserbu polis, malam kelmarin.

GLOBAL : ISNIN 20 JULAI 2009


Polis kenal pasti suspek
JAKARTA 19 Julai - Polis Indonesia hari ini mengumumkan mereka telahmengenal pasti identiti seorang daripada dua pengebom berani mati yangterlibat dalam serangan bom di Hotel JW Marriott dan HotelRitz-Carlton.

Disyaki Nurdin Aziz atau Nur Hasbi
JAKARTA19 Julai – Seorang daripada pengebom berani mati di Hotel JW Marriot disini Jumaat lalu, dipercayai bernama Nurdin Aziz yang menyewa bilikbernombor 1808 di mana polis menemui bom yang belum diletupkan, laporsebuah portal berita hari ini.

Jusuf Kalla bidas Susilo
JAKARTA 19 Julai - Kem Jusuf Kalla-Wiranto (JK-Win) membidas PresidenSusilo Bambang Yudhoyono (Susilo) yang disifatkan tidak patutmenyiarkan data perisikan kepada umum kerana perbuatan itu bolehmenggugat keamanan negara.

Amaran lebih banyak serangan di Indonesia
MELBOURNE 19 Julai - Australia hari ini memberi amaran puak pelampaumungkin melancarkan lagi serangan di Indonesia berikutan letupan bom didua hotel mewah di Jakarta kelmarin.

Perisikan Australia telah beri amaran
JAKARTA19 Julai - Badan Perisikan Australia telah memperolehi maklumat tentangkemungkinan berlaku serangan bom di Indonesia dan memaklumkannya kepadabadan perisikan republik itu.


Polis China tembak 12 Uighur
URUMQI19 Julai - Polis China telah menembak mati 12 penunjuk perasaan Uighurdi Xinjiang bulan ini, kata gabenor rantau itu, Nuer Baikeli hari ini,dalam pengakuan jarang- jarang dilakukan oleh kerajaan komunis ituberhubung korban akibat tindakan pasukan keselamatan.

Lebih 15 maut akibat hujan monsun
KARACHI 19 Julai - Hujan monsun yang turun dengan lebat di bandar rayaKarachi telah mengorbankan sekurang-kurangnya 15 orang dan menyebabkankebanyakan tempat di situ terputus bekalan elektrik.

Israel tolak desakan AS hentikan rumah haram
BAITULMAQDIS 19 Julai - Israel hari ini menolak tuntutan AmerikaSyarikat (AS) supaya membekukan rancangan untuk membina sebuah projekperumahan di Baitulmaqdis Timur.

Hamas terbitkan filem aksi Emad Akel
GAZA CITY 19 Julai - Tayangan perdana filem di sini menampilkanselebriti tempatan yang bergaya di hadapan jurugambar, namun itusahajalah persamaan yang boleh dirumuskan antara industri filem yangbaru bermula di Gaza dengan Hollywood.

Turki haramkan merokok di tempat awam
ANKARA 19 Julai - Turki hari ini mula bebas dari asap rokok selepaskerajaan memperkenalkan pengharaman tabiat buruk itu di bar, kafe danrestoran walaupun mendapat tentangan dari pemilik premis.


Konflik etnik terbesar China
DI sebalik imej China yang menonjolkan rakyatnya bersatu-padu di bawahpemerintahan komunis, sebenarnya negara besar ini berdepan denganpelbagai masalah terutama dalam bab hubungan etnik yang mencetuskankekecohan pada 5 Julai lalu.


Lelaki ditahan menunggang tanpa tangan
DImana ada kemahuan di situ ada jalan. Itulah yang dibuktikan olehseorang anak muda, Liu, yang mampu menunggang motosikal walaupun kudungkedua belah tangan di Jimo, Shandong, China.

Panda merah dipelihara anjing
DUA ekor panda merah yang ditinggalkan oleh ibu mereka selepas dilahirkan di utara China telah dijaga oleh seekor anjing.

Penyerang anggota JI
JAKARTA: Polis Indonesia semalam mengesahkan kumpulan Jemaah Islamiyah (JI)sebagai bertanggungjawab dalam dua kejadian letupan di hotel mewahJakarta dengan salah seorang pengebom terbabit sudah dikenal pasti.

Jackson mati dibunuh: Polis
CALIFORNIA: Polis sudah menetapkan Raja Pop, Michael Jackson, dibunuh sebagai puncakematiannya dan akan mula mengemukakan pendakwaan terhadap pihakbertanggungjawab tidak lama lagi, lapor akhbar News of The World,semalam.

Remaja lagak jutawan tipu firma penerbangan
LONDON: Seorang remaja dilaporkan berjaya memperdaya ketua syarikat penerbangansehingga menyangka dia seorang jutawan dalam satu penipuan umpama filemarahan Steven Spielberg, Catch Me If You Can.

Taliban siar video tawanan askar AS
WASHINGTON: Seorang askar tentera Amerika Syarikat yang dilaporkan hilang dari kemdi timur Afghanistan pada 30 Jun lalu dan disahkan ditahan, munculdalam satu video yang dihantar ke satu halaman web oleh Taliban,semalam.

Wanita hamil berisiko kena selesema babi
LONDON: Pihak berkuasa akan mengeluarkan garis panduan kesihatan baru kepadawanita hamil dan ibu bapa bagi menyekat penyebaran seselema babi atauvirus H1N1 di kalangan golongan paling mudah dijangkiti.

Hospital kawasan risiko jenayah kalis peluru
RIODE JANEIRO: Lima hospital utama di kota Rio de Janeiro yang seringdilanda jenayah akan menjadi kalis peluru berikutan banyak serangansenjata api membabitkan kumpulan sindiket pengedaran dadah.

Britney terima e-mel ugut bunuh
MOSCOW: Penyanyi Amerika Syarikat yang beberapa kali mencetuskan kontroversi,Britney Spears, membuat keputusan tidak membawa dua anak lelakinyamengikuti konsert jelajahnya ke Russia selepas menerima beberapa siriugutan bunuh menerusi e-mel.

Israel tolak henti bina penempatan Yahudi
BAITULMAQDIS: Amerika Syarikat mengarahkan Israel berhenti mendirikan satu projekperumahan di timur bandar ini tetapi segera ditolak Perdana Menterinya,Benjamin Netanyahu.

Sekolah Abu Bakar Bashir nafi pelajar terbabit
SOLO: Sebuah sekolah agama di Jawa Tengah diasaskan ulama radikal, AbuBakar Bashir, semalam menafikan tiga graduannya menjalankan pengebomanbunuh diri di Jakarta. Pengasas sekolah itu dituduh memimpin kumpulanmilitan Jemaah Islamiyah (JI).

RENCANA : ISNIN 20 JULAI 2009

Iktibar kembara agung ke langit
WALAUPUN setelah 40 tahun angkasawan Niel Armstrong menjejakkan kaki kebulan, rahsia langit luas masih kekal rahsia. Ia masih belum dapatdijangkau oleh akal manusia.

Semai semula semangat 'Chandran'
SYABASkepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). Syabas juga kepada pasukanjurulatih bola sepak kebangsaan dan anakanak muda yang bertungkus-lumusbertarung menentang Manchester United (MU), malam semalam.

Tingkatkan mutu pengangkutan awam, kasihani pengguna
KENAIKANtambang pengangkutan awam sudah termaktub. Ia diterima dengan pelbagaiperasaan. Namun telah menjadi adat, kenaikan itu pasti akan berlaku.Apatah lagi kali terakhir tambang pengangkutan awam naik sekitar limatahun lalu.

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT
KEMATIANTeoh Beng Hock terus menjadi perhatian terutama parti politik. Sebagaitanda protes, satu perhimpunan diadakan oleh pakatan pembangkangsemalam. Pelbagai tuntutan dikemukakan.

Kenapa Indonesia jadi sasaran pengganas
PERANG Anti Terorisme Global (PAKG) adalah perang yang dilancarkan olehpendukung paradigma realisme dan puak neo-konservatif. Ini menyebabkanmatlamat PAKG sentiasa dicurigai kerana penuh dengan elemen pembohongandan berdolak-dalik.

Antara apresiasi dan poster filem
FILEM adalah sebuah karya yang teradun secara berseni antarapengalaman, pemikiran dan pengaruh dari luar diri karyawannya. Sama adapenulis lakon layar atau pengarah.

ISA sangat relevan bagi tujuan pencegahan
NENEKmoyang kita mewariskan pintalan untaian kata-kata: “Mencegah lebih baikdaripada mengubati”. Mereka juga berpesan”: “Beringat-ingat sebelumkena, berjimat-jimat sebelum habis, jangan sudah terhantuk barutengadah”.

Beng Hock dan perginya Ancient Mariner
KES kematian Teoh Beng Hock, pegawai khas kepada seorang Exco KerajaanNegeri Selangor bukan sahaja mendapat perhatian di kalangan orang awammalah para penulis blog turut memberikan pandangan berhubung trageditersebut.

Luka di tangan dapat diubat, luka di hati siapa tahu
APAyang berlaku di China, Indonesia dan selatan Thailand serta banyaknegara lain di dunia sejak kebelakangan ini amat mendukacitakan. Kitasimpati terhadap nasib masyarakat Islam di selatan Thailand.Homestay 1Malaysia
SERAMAI3,150 pengusaha homestay di negara ini boleh 'tersenyum' apabilaPersatuan Homestay Malaysia memperkenalkan konsep 'Homestay SatuMalaysia' dalam usahanya mengembangkan kegiatan pelancongan yangsemakin lesu akibat fenomena Influenza A (HINI) serta kegawatan ekonomiglobal.

Konsep rawatan ke rumah
LAZIMNYAapabila seseorang terlantar sakit dan tidak mampu bergerak, mereka akanterus berbaring di atas katil untuk sepanjang hari tanpa tahu mengurusdiri serta makan atau minum juga memerlukan bantuan daripada oranglain.

Minda Pengarang: Tingkat pantauan elak negara jadi pintu masuk militan
SELEPASempat tahun menyepikan diri, kumpulan militan kembali melakukanpengeboman membabitkan dua hotel ternama, JW Marriott dan Ritz-Carltondi Jakarta, Jumaat lalu, yang mengorbankan sembilan nyawa danmencederakan 55 yang lain. Pihak berkuasa Indonesia mendakwa kumpulanJemaah Islamiah (JI) bertanggungjawab dalam serangan itu. Militan wargaMalaysia, Noordin Mat Top juga dinamakan sebagai dalang utama seranganberkenaan.

Antara malang berbau dan malang tidak berbau
MALANGtidak berbau - demikian nasib Teoh Beng Hock, 30, yang mayatnya ditemuipada jam 1.30 tengah hari Khamis lalu di koridor tingkat lima PlazaMasalam, Shah Alam, bangunan menempatkan pejabat Suruhanjaya PencegahanRasuah Malaysia (SPRM) Selangor di Tingkat 14 di mana SetiausahaPolitik Ahli Exco Selangor itu disoal siasat kira-kira 10 jam sebelumkemalangan itu disedari. Kejadian malang itu bukan saja mengejutkananggota keluarganya, apa lagi beliau dijadualkan memeteraiperkahwinannya sehari selepas itu, malah menimbulkan tanda tanyapelbagai pihak bagaimana ia berlaku.

Cakap-cakap
MASIHada pemimpin kita yang mulut celupar. Dah bertahun bergelar pemimpintetapi masih tak berubah perangai. Ada yang senang-senang menggelarseseorang itu orang jahat atau tidak layak dan tidak berwibawa.

NAM komited tangani isu pengganas, kewangan global
BELUMpun 24 jam Sidang Kemuncak Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM)ke-15 di destinasi peranginan pinggir Laut Merah ini berakhir dengandeklarasi menolak keganasan sejagat, dunia dikejutkan dengan seranganpengganas di dua hotel mewah di Jakarta.

Lambang keunggulan PCMC
Memegang status sebagai hospital mewah, kewujudan PCMC sememangnyamencatat satu penanda aras baru dalam industri perubatan di negara ini.


Industri biola China
Beratus-ratus pusat perniagaan terutamanya di Pinggu dan di wilayahtimur Jiangsu, kini mengeluarkan lebih daripada sejuta instrumen inisetiap tahun.

AGAMA : ISNIN 20 JULAI 2009


Sukarelawan Al-Falah kini berdikari
ISLAM telah menggariskan bahawa tugas mengajak manusia membuat kebaikandan meninggalkan maksiat, adalah seruan dan saranan kepada setiapindividu Muslim.

Gambaran tentang malaikat
GAMBARANfizikal mengenai Malaikat Jibrail? Dikatakan malaikat itu mempunyaienam ratus sayap, yang luas dan lebar sayapnya itu mampu menjangkaudari kedudukan masyrik sehingga ke maghrib (Barat ke Timur) danmengenakan busana kebesaran rona putih laksana mutiara yang dilarutkandengan rupa yang elok dan menawan. Apabila bercakap mengenai kekuatan,Malaikat Jibrail mempunyai kekuatan yang sangat luar biasa dahsyat danpenuh mukjizat!

Israk Mikraj daulatkan ketuanan Rasulullah
SECARAumumnya faedah dan maksud terpenting yang dapat dipetik melaluiperistiwa Israk dan Mikraj itu adalah menzahirkan kekuasaan Allah yangmeliputi tiap-tiap sesuatu tanpa sebarang batasan.


Jakim didik pelapis pendakwah guna kaedah berhikmah
INGINKANkeputusan cepat, kadangkala terlalu ekstrem dan hendakkan namamenyebabkan gerakan dakwah tidak dapat berkembang dengan berkesan. Sukamenuding jari tanpa melakukan apa-apa juga satu ancaman kepada gerakandakwah.

Lima pengajaran utama peristiwa Israk Mikraj
KINIselepas 40 tahun angkasawan Niel Amrstrong bersama Apollo 11,menjejakkan kaki ke bulan, masih banyak lagi rahsia langit yang tidakdiketahui akal fikiran manusia. Malah akal tidak mampu untuk memikirkansesuatu kecuali berdasarkan apa yang dapat dicapai pancaindera.Justeru, wahyu dan pertolongan Allah SWT saja yang boleh merungkaisegala rahsia alam.

HIBURAN : ISNIN 20 JULAI 2009


Gejolak jiwa remaja Kaki Blue
BERPELUANG menyaksikan sedutan teater muzikal, Kaki Blue yang diarahkanoleh pengarah teater tersohor, Joe Hasham di The Kuala LumpurPerforming Arts Centre (KLPac) baru-baru ini, ia memberi satu impresifbaru kepada pengarah itu.


Cabaran dan dugaan Hafiz
KENANGANpada detik 16 Mei lalu pastinya sukar untuk dilupakan dan masih jelasserta segar dalam ingatan jejaka comel bernama Mohd. Hafiz Mohd. Suipini.


Anita 'berperang' di dapur
PUASmengendalikan rancangan bual bicara, kini penghibur tersohor, AnitaSarawak mula mencari kelainan dalam bidang pengacaraan.


Rahsia pemilik nama Hamidah Urif
SEKITARtahun 1970-an, setiap kali mendengar lagu Sayang Bukan Selasih Padi keudara dendangan Hamidah Urif dan A.Talib, mengingatkan penulis kepadaseorang lagi penyanyi bernama Sabariah Urif.


Artis Malaysia didiskriminasi?
KEPUTUSAN APM 2009 sudah muktamad menyaksikan majoriti pemenang,khususnya bagi kategori terbaik dimonopoli oleh karyawan muzik tuanrumah, Indonesia.


Artis tumpang simpati - Pengeboman bersiri di Jakarta
SEHARIsebelum penganjuran APM 09, Jakarta sekali lagi dikejutkan denganberita menggemparkan apabila dua buah hotel bertaraf lima bintang, JWMarriot dan Ritz-Carlton dibom sehingga mengorbankan seramai sembilannyawa, manakala lebih 52 mengalami kecederaan.


Suria FM lancar Lagu Berduit
STESEN radio popular, Suria FM membuat satu lagi pembaharuan denganmelancarkan kempen Lagu Berduit Suria FM. Menurut Ketua Pegawai OperasiSuria FM, Engku Emran Engku Zainal Abidin, kempen tersebut bermula padahari ini.


Manohara kini bintang sinetron
JAKARTA - Setelah krisis rumah tangganya dengan Tengku TemenggongKelantan menjadi topik utama akhbar, model Manohara Odelia Pinot (gambar ) kembali menceburi industri hiburan.Cemerlang di Jakarta
DIsebalik insiden pengeboman yang melanda dua hotel mewah di JakartaJumaat lalu, sehari sebelum berlangsungnya Anugerah Planet Muzik (APM)2009, sedikit sebanyak kegusaran mula terbit di hati kita mengenangkemungkinan yang bakal menimpa rombongan artis dan media yang membuatliputan.

Serampang dua mata Google
SESATberjalan atau tercari-cari lokasi pilihan terbaik di Kuala Lumpurkhususnya atau seluruh Malaysia amnya, mungkin kini bukan lagi alasanatau masalah yang boleh mengekang aktiviti jalan-jalan cari makan anda.

Revolusi Bunkface
MENERJAHberani dengan membawa sesuatu yang segar serta mencerminkan aliranmuzik semasa memberi kelebihan kepada kumpulan baru, Bunkface untukmenyerlah pada malam Shout! Awards 2009 di Stadium Putra, Bukit Jalil,Jumaat lalu.

Setem cabar kreativiti Kabir
DUAfilem terdahulu iaitu Cinta dan Sepi menyerlahkan karisma Kabir Bhatiadalam garapan produksi berjalur cinta dan romantis. Malah Cinta turutmembawa pengarah berkarisma itu ke Indonesia apabila diterbitkan dalamversi baru menggunakan judul Love.

Belasungkawa: Akhirnya Semua Gigit Jari
AKHIRNYASemua Gigit Jari, skrip terakhir pelakon dan penyanyi, Kairel Khamis,53, bagaikan kena dengan Allahyarham serta barisan pelakon yangdipilihnya iaitu Nassier Wahab, Salwa Abdul Rahman dan Siti Fairuzkerana hasrat mereka untuk melihat drama itu diteruskan tidakkesampaian apabila Kairel menghembuskan nafas terakhirnya pagi Jumaatlalu, kira-kira jam, 5.20 pagi akibat sesak nafas.

Tenang meniti usia 50 tahun
BERBAURrasa tatkala usianya mencecah 50 tahun pada 27 Jun lalu namun terselitperasaan syukur kerana Tuhan masih memberikan keizinan untuk dia terusmenikmati perjalanan hidup yang sentiasa disimbah rona ceria.

Dengarnya...: Model kacak kekasih baru Linda Onn?
KALAUsudah cantik, mungkin tak susah untuk mencari pengganti. Tetapi taksemestinya kalau bawa lelaki ke majlis, sudah jatuh hukum lelaki ituadalah kekasih. Begitu jugalah yang berlaku dengan penyampai radioSinar FM, Linda Onn yang bukan main cantik sejak kebelakangan ini.

Dengarnya...: Cerita di sebalik kejayaan Black
INIcerita menarik yang ingin Cik Normah kongsi mengenai juara Mentor musimketiga, Black. Sumber yang boleh dipercayai membisikkan ke telingakawan sepejabat Cik Normah mengenai kisah di sebalik kejayaan yangdiperolehnya selepas bergelar protege kepada penyanyi dangdut, MasIdayu.

Dengarnya...: Siapa kahwin, siapa pula dapat anak
SELEPASErra Fazira, penyampai radio Hot FM, Sharifah Aleya dan Rita Rudainimendapat anak, Cik Normah dimaklumkan mengenai khabar gembira apabilaRosma dan Khai pula menimang cahaya mata pada pagi Jumaat lalu.

Drama Wasilah Cinta Qayyim hiasi slot Mutiara@2
SEBUAHlagi drama menarik disiarkan di TV2 mulai 18 Julai lalu iaitu WasilahCinta Qayyim menerusi slot Mustika. Drama Television Airtime Servicesini menampilkan pelakon seperti Wong Sik Nen, TS Jeferry, Zed Zaidi,Justine, Khaty Azean dan Thorpe Ali

SUKAN : ISNIN 20 JULAI 2009

Mungkinkah amukan United hari ini?
KUALALUMPUR – Mungkinkah Manchester United akan mempamerkan belang sebenarpada perlawanan kedua hari ini setelah hampir dikejutkan dengan aksibertenaga pasukan kebangsaan, kelmarin?...


Malaysia palu 'gendang perang'
PETALINGJAYA - Selepas Manchester United mendapat sokongan tidak berbelahbahagi dalam perlawanan persahabatan pertama, kelmarin jurulatih skuadkebangsaan, K. Rajagobal mengharap perlawanan kedua hari ini menjadigiliran anak buahnya menjadi tumpuan ramai.

Amri belum puas
PETALING JAYA - Dua gol jaringan Amri Yahyah dalam perlawanan menentangpersahabatan pertama menentang Manchester United, kelmarin bukanlahyang pertama dan terakhir, malah ketua pasukan Selangor itu bertekadakan melakukannya lagi, hari ini


Naluri pemusnah Owen masih berbisa
KUALALUMPUR - Naluri pemusnah Michael Owen masih tidak terjejas. Itulahmesejnya selepas menjaringkan gol kemenangan pada penampilan sulungbersama Manchester United menentang Pilihan Malaysia dalam siriperlawanan persahabatan bola sepak Jelajah Asia 2009....

Kita kutip emas Sukan Dunia
KUALALUMPUR - Malaysia mengesahkan sebutir pingat emas beregu lelaki sepaktakraw demonstrasi Sukan Dunia Kelapan di Kaoshiung, Taiwan, miliknyasetelah melengkapkan kemenangan ketiga liga sepusingan denganmengalahkan Singapura 2-0, kelmarin


Malaysia kempunan, China raih 4 gelaran
KUALA LUMPUR - Dalam tempoh seminggu ini, nama Iskandar ZulkarnainZainuddin kerap mengisi dada akhbar kerana potensi besar yangditunjukkannya sebagai pemain perseorangan harapan negara padaKejohanan Badminton Remaja Asia yang berlangsung di sini.

Impian Indonesia berkecai
JAKARTA- Serangan pengganas ke atas dua buah hotel di sini, Jumaat lalumenghancurkan harapan peminat bola sepak Indonesia untuk menyaksikanaksi gergasi kelab England, Manchester United....

Chelsea, Spurs mahu Beckham
LONDON- Selepas mendapat arahan daripada jurulatih England, Fabio Capellosupaya berada dalam keadaan terbaik jika mahu beraksi pada Piala Dunia2010, David Beckham mungkin kembali ke kancah bola sepak Liga PerdanaEngland bersama Chelsea atau Tottenham, lapor akhbar Mail Sundaysemalam...

Ibrahimovic nafi ke Barca
ROME- Ejen Zlatan Ibrahimovic semalam menafikan, penyerang Sweden itumencapai persetujuan untuk menyertai Barcelona, sambil menegaskan tiadasebarang rundingan pernah diadakan dengan gergasi bola sepak Sepanyolitu....

Adebayor kini jadi milik Manchester City
LONDON- Manchester City meneruskan pembelian besar-besaran dengan mendapatkanpenyerang Arsenal, Emmanuel Adebayor dari Arsenal menerusi yuranperpindahan yang tidak didedahkan, semalam. ...

Honduras, AS berentap
PHILADELPHIA- Amerika Syarikat (AS) akan menentang Honduras dalam separuh akhirbola sepak Piala Emas CONCACAF selepas menewaskan lawan masing-masingdalam suku akhir, kelmarin....

Rossi atasi Lorenzo untuk tawan GP Jerman
SACHSENRING, Jerman - Pelumba Yamaha, Valentino Rossi mengatasi rakansepasukan Jorge Lorenzo untuk memenangi kejuaraan MotoGP Grand PrixJerman yang mendebarkan di sini, semalam iaitu kemenangan ke-101 dalamkariernya. ...

India pastikan keselamatan terbaik pada kejohanan dunia
NEW DELHI - Penganjur Kejohanan Badminton Dunia mengadakan mesyuarat 24jam bagi memastikan langkah keselamatan yang ketat untuk menjaminkeselamatan pemain sepanjang seminggu pertandingan di Hyderabad, 10-16Ogos ini.Farizal tak serik diterjah Nani
KENANGAN 'kesan but' yang diberikan Nani dalam terjahan kasar ke atasnyakelmarin, tidak menggugat semangat penjaga gol utama negara, MohdFarizal Marlias. Sebaliknya, mengukuhkan keyakinannya mempamerkan satulagi aksi cemerlang dalam perlawanan kedua dengan Manchester United,hari ini.

Malaysia terus kempunan
PENANTIANlapan tahun untuk merangkul gelaran perseorangan lelaki KejohananBadminton Remaja Asia gagal ditamatkan ekoran kehampaan yang menimpaIskandar Zulkarnain Zainuddin, semalam.

Rooney makin matang: Fergie
WAYNE Rooney kini semakin matang tetapi masih mempunyai banyak ruang untukdiperbaiki, kata pengurus Manchester United, Alex Ferguson.

Sentuhan Owen masih berbisa
SENTUHANpemusnah Michael Owen masih kukuh. Itu amaran yang dilaungkannyasejurus menjaringkan gol kemenangan dalam aksi sulungnya bersamaManchester United.

FAM tetap bawa skuad ke Indonesia: Redzuan
PERSATUANBola Sepak Malaysia (FAM) tetap akan meneruskan aksi persahabatan keIndonesia bulan depan walaupun ibu kota negara itu digegarkan dengansiri serangan bom yang menyaksikan kelab Manchester United, membatalkankunjungan mereka.

Ganjaran nanti Harimau Muda
PELBAGAIinsentif menanti skuad 'Harimau Muda' antaranya kenaikan gaji selainganjaran menarik bagi mengelak pemain dipancing pasukan lain selepasmereka menempah tiket ke saingan Liga Super musim depan.

Vadim takluk lumba basikal KM
PELUMBA Uzbezkistan, Vadim Shaekhou muncul juara kategori elit acara lebuhrayaKejohanan Lumba Basikal Piala Ketua Menteri di Bandaraya Melaka,semalam.

Pro & Kontra: Jutawan Malaysia mula beralih kepada industri bola sepak
Kelab elit Liga Perdana Inggeris (EPL), Manchester United, Chelsea danArsenal sering berkunjung ke Malaysia dalam perlawanan memanaskanbadan.

Thongchai curi tumpuan
TURNBERRY(Scotland): Thongchai Jaidee memberikan harapan buat peminat golf Thaiuntuk mengimpikan kejayaan di Terbuka British pada ketika pemainveteran Amerika Syarikat, Tom Watson mengumpulkan 206 pukulan, satumengatasi pencabar terdekatnya.

Roddick tarik diri Kejuaraan Indianapolis
INDIANAPOLIS: Finalis Wimbledon, Andy Roddick menangguhkan hasrat untuk kembaliberaksi di gelanggang tenis buat kali kedua dalam masa tiga minggu,apabila menarik diri daripada Kejuaraan Indianapolis di mana dia adalahpilihan utama.

Contador takluk peringkat 15
VERBIER(Switzerland): Juara 2007 dari Sepanyol, Alberto Contador yang mewakilipasukan Astana mengambil alih jersi kuning pendahulu Tour de Franceselepas pemecahan solo hebat untuk memenangi peringkat ke-15 perlumbaandi banjaran Alps, malam tadi.

Rossi gah di GP Jerman
SACHSENRING(Jerman): Valentino Rossi mengekang rakan sepasukan Yamaha, JorgeLorenzo dalam saingan sengit di pusingan terakhir untuk menjuaraiMotoGP Grand Prix Jerman, semalam.


Bibiana tempah tiket Sukan Sea
WALAUPUNgagal memecahkan rekod sendiri dalam acara 25 meter sport pistol,Bibiana Ng Pei Chin tetap berpuashati kerana layak ke Sukan Sea LaosDisember nanti.

Najib tidak sangka kalah tipis
PERDANAMenteri Datuk Seri Najib Razak tidak menjangkakan Malaysia akan kalahtipis kepada Manchester United dalam bola sepak persahabatan JelajahAsia yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil, kelmarin.

Man City ikat Adebayor lima musim
MANCHESTER: Emmanuel Adebayor menjadi penyerang ketiga menyertai Manchester Cityselepas meninggalkan Arsenal untuk memantapkan lagi jentera penggempurpencabar Liga Perdana Inggeris itu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Networkedblogs