PAS mahu Sultan campur tangan krisis MB Selangor, kata pakar Perlembagaan - AHMAD PAZIL BIN MD ISA

AHMAD PAZIL BIN MD ISA

BERITA INFORMASI TERKINI

Facebook

PAS mahu Sultan campur tangan krisis MB Selangor, kata pakar Perlembagaan

Bekas akademik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Abdul Aziz Bari semasa forum 'Selangor Crisis: The Constitution & Democracy' di Dewan Himpunan Cina di Kuala Lumpur semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 23 Ogos, 2014.
Tiada keperluan bagi pihak istana meminta nama selain dari Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai pengganti menteri besar Selangor kerana Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang itu memiliki sokongan majoriti DUN, kata Dr Abdul Aziz Bari.

Pakar Perlembagaan itu berkata, dengan berlakunya hal sedemikian, ia memperlihatkan pihak istana cuba mencampuri hal ehwal politik negeri yang sebelum ini menjadi urusan kerajaan negeri dan rakyat.

“Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) selepas PAS mesyuarat 17 hari bulan sebulat suara mahukan Dr Wan Azizah sebagai MB, tiada nama kedua. Kenapa nama kedua? Ini bukan kerja Sultan. Saya tidak nampak kenapa mesti dua nama?

“Jika kita beri dua nama, kuasa itu (terletak) pada Sultan. Di Selangor, saya tidak nampak mengapa Mohamed Azmin Ali diletakkan sebagai pilihan kedua? PAS sendiri sudah berkata tidak tuntut jawatan MB, tetapi mengapa letak nama Azmin?
“Pada pandangan saya, Sultan ada sebab untuk masuk campur. PAS menjemput Sultan untuk masuk dalam perkara ini,” katanya kepada kira-kira 50 hadirin dalam forum Krisis Selangor di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur malam tadi.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dijangka kembali ke Malaysia dari luar negara hari ini selepas diyakinkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bahawa menteri besar Selangor itu masih mendapat sokongan majoriti Adun Selangor.

Khalid juga sempat mendapat perkenan Sultan Selangor bagi memecat Exco PKR dan DAP selepas kenyataan Exco itu yang dilihat enggan memberikan kerjasama kepada kerajaan pimpinannya.

Bagaimanapun, Dr Wan Azizah berjaya membuktikan bahawa beliau mendapat sokongan majoriti apabila 30 Adun PR Selangor termasuk dua dari PAS menyatakan akuan bersumpah hilang kepercayaan kepada Khalid dan menyokong Dr Wan Azizah sebagai menteri besar.

Aziz berkata pihak istana sewajarnya memudahkan proses peralihan kuasa menteri besar sebagaimana yang berlaku dalam kelaziman negara Komanwel.

Katanya, kerumitan dalam proses peralihan menteri besar tidak berlaku di negeri yang dikuasai Barisan Nasional (BN) dan ini terbukti semasa pengunduran Datuk Seri Ahmad Said sebagai menteri besar Terengganu.

“Khalid Samad betul apabila kata Sultan tidak mempunyai kuasa mutlak dalam hal ini.

"Apa yang Sultan perlu lakukan adalah menyerahkan surat pelantikan. Semudah itu. Dengan itu, kerajaan boleh menjalankan tugas mereka," katanya.

Aziz berkata jika Sultan Selangor berpandangan kerajaan negeri sudah tidak dapat diselamatkan, maka baginda boleh memanggil satu sidang tergempar DUN bagi melihat sokongan Adun.

Katanya, pertemuan awal Khalid untuk meyakinkan Sultan bahawa beliau mempunyai sokongan majoriti Adun tidak didukung dengan bukti kukuh.

Bekas presiden Majlis peguam Ambiga Sreenevasan bercakap semasa forum semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 23 Ogos, 2014.
Bekas presiden Majlis peguam Ambiga Sreenevasan bercakap semasa forum semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 23 Ogos, 2014.
“Jika baginda berasa kerajaan tidak dapat diselamatkan, biarkan kerajaan buktikan dalam Dewan. Beliau (Khalid) memberikan Sultan yang bukan kepunyaan baginda.

“Saya tidak faham mengapa Sultan mengambil masa lama kerana pada saya ia hal mudah. Tugas Sultan adalah memastikan kerajaan berfungsi sepanjang masa," katanya dalam forum yang dipengerusikan bekas pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan.

Ambiga berkata terdapat perbezaan apa yang berlaku dalam krisis perlembagaan Perak dengan krisis yang sedang berlaku di Selangor sekarang.

Katanya, krisis di Perak mewajarkan bekas menteri besarnya, Datuk Seri Nizar Jamaluddin untuk mencadangkan kepada Sultan membubarkan DUN.

“Di Perak kita mesti ingat, 3 Adun melompat parti dan majoritinya kecil. Kedua, (senarionya) kelmarin rakyat undi PR, tetapi esok jadi kerajaan BN.

"Apabila berlaku perkara ini, betul jika Nizar minta pembubaran kerana biar rakyat pilih kerajaan mereka," katanya.

Beliau berkata kini jelas Khalid tidak berhak mencadangkan kepada Sultan untuk membubarkan DUN kerana jelas semua Adun PR Selangor akan memberi sokongan kepada Dr Wan Azizah.

Katanya, jika Sultan bersetuju untuk membubarkan DUN maka ia tidak memberikan keadilan kepada rakyat yang memberikan mandat kepada PR untuk mentadbir Selangor.

“Di Selangor, kerajaan tidak berubah. Mereka masih kerajaan PR dan Sultan hanya perlu tentukan majoriti. Ia bukan 29 lagi tetapi 43 Adun.

“Bilangannya mesti ditentukan melalui proses dan mungkin baik diadakan sidang tergempar untuk mengundi di Dewan," katanya. – 23 Ogos, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pas-mahu-sultan-campur-tangan-krisis-mb-selangor-kata-pakar-perlembagaan#sthash.VjhTl29v.dpuf
0 Komentar untuk "PAS mahu Sultan campur tangan krisis MB Selangor, kata pakar Perlembagaan"

ISU SEMASA

LIKE FACEBOOK

Networkedblogs

Popular Posts

BERITA HARI INI