Apa erti dua penjuru Pakatan jaja selama ini? - AHMAD PAZIL BIN MD ISA

AHMAD PAZIL BIN MD ISA

BERITA INFORMASI TERKINI

Facebook

Apa erti dua penjuru Pakatan jaja selama ini?

SHAH ALAM – Pas hari ini mempersoal idea dua penjuru yang dijaja Pakatan Harapan dalam soal penentuan kerusi PRU selama ini.

Tidak memahami konsep yang diperjuangkan Pakatan, Ketua Penerangan Dewan Ulamak Pas, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, idea Pakatan seolah-olah bertujuan mengecilkan size Pas dalam pertandingan pilihanraya.

“Adakah maksudnya Pas jangan kacau kerusi dap lawan MCA dan Gerakan?

“Juga Pas jangan kacau kerusi PKR lawan MACA dan Umno, manakala kerusi tradisi Pas pula sebanyak lebih kurang 80 kerusi lawan Umno akan diagih-agihkan kalangan Pas, Amanah dan Bersatu?” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, Pas dilaporkan 'mengarahkan' seluruh parti pembangkang supaya jangan masuk bertanding di 80 kerusi pilihannya pada PRU14 akan datang.

Mohd Khairuddin berkata, ia bagi mengelakkan berlakunya pertembungan tiga penjuru ketika Pas menentang Umno.

Menurutnya, jika BN jatuh maka Pas hanyalah parti politik yang seumpama melukut di tepi gantang parti-parti pembangkang lain dan perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas tidak akan ke mana.

“Sebab itu saya tegaskan Amanah dan Bersatu jangan bertanding di kerusi Pas lawan Umno iaitu 80 kerusi tradisi. Ia hanya akan menguntungkan Umno.

“Amanah dan Bersatu minta sahaja sebahagian kerusi DAP dan PKR tandingi iaitu sebanyak lebih kurang 150 kerusi Parlimen termasuk Sabah dan Sarawak. Itu akan menjadikan pembangkang satu lawan satu dengan BN,” katanya lagi.

0 Komentar untuk "Apa erti dua penjuru Pakatan jaja selama ini?"

ISU SEMASA

LIKE FACEBOOK

Networkedblogs

Popular Posts

BERITA HARI INI