1MDB: Kerajaan jangan hidup dalam sindrom penafian - AHMAD PAZIL BIN MD ISA

AHMAD PAZIL BIN MD ISA

BERITA INFORMASI TERKINI

Facebook

1MDB: Kerajaan jangan hidup dalam sindrom penafianALOR SETAR - Dewan Ulamak Pas Pusat mendesak kerajaan agar tidak terus berada dalam sindrom penafian berhubung isu 1MDB.

Ketuanya, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, siasatan perlu dilakukan susulan beberapa petunjuk menunjukkan berlaku salah guna kuasa.

"Kami bimbang kerajaan terus berhutang yang  majoritinya atas riba. Perbuatan itu mengundang  peperangan dengan ALLAH SWT selain menolak keberkatan negara," katanya, ketika menyampaikan ucaptama pada Muktamar Pas Pusat, di Sekolah Rendah Islam Darul Ulum (Sridu).

Menurutnya, kerajaan BN didakwa mentadbir negara tanpa takwa sehingga berlaku pelbagai kemudaratan dalam negara.

"Pemerintahan yang utamakan kekayaan dan langgar tadbir urus yang baik seperti kes 1MDB, bebanan hutang AS$11 bilion menyumbang kepada kegawatan negara dan rakyat yang tanggung  bebannya, pelabur pula hilang keyakinan," katanya.

Mahfodz berkata, pelbagai ancaman yang berlaku dalam negara langsung tidak menimbulkan  kegerunan pada kerajaan BN.

"Sepatutnya kerajaan yang bawa konsep wassatiyah guna pndekatan patuh syariah. Negara yang baik dan sejahtera beroleh keberkatan ALLAH SWT dan terhasil dari pemerintahan tadbir urus yang baik," katanya.

Menurutnya, serangan pemikiran yang menongkah penghayatan akidah akan terus menjadi cabaran sama ada peringkat individu mahupun organisasi.

 "Dibimbangi unsur itu menyerap dalam kerajaan BN yang dilihat gagal bina negara sejhtera selain pelbagai kerosakan serta kegawatan ekonomi namun tidak menginsafkan BN untuk jadikan Islam sebagai panduan," katanya.

0 Komentar untuk "1MDB: Kerajaan jangan hidup dalam sindrom penafian"

ISU SEMASA

LIKE FACEBOOK

Networkedblogs

Popular Posts

BERITA HARI INI