PRN Sarawak: DAP Lawan PKR Di Batu Kitang - AHMAD PAZIL BIN MD ISA

AHMAD PAZIL BIN MD ISA

BERITA INFORMASI TERKINI

Facebook

PRN Sarawak: DAP Lawan PKR Di Batu Kitang

KUCHING: DAP mengesahkan calon tunggal Melayu parti itu, Abdul Aziz Isa akan bertanding menentang calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) di kerusi Batu Kitang.

Sumber dalaman parti mengesahkan perkara itu menjelang proses penamaan calon pada Isnin bahawa Abdul Aziz yang sepatutnya bertanding di kerusi Stakan kini akan menghantar borang pencalonan di Batu Kitang.

Abdul Aziz pada asalnya akan bertanding di kawasan majoriti penduduk Melayu, Stakan pada Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-11.

Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen menamakan Abdul Aziz sebagai calon untuk kerusi Stakan pada 21 April lalu.

Pada masa sama, beliau berkata Abdul Aziz merupakan calon terbaik di kerusi berkenaan.

Namun, pada Ahad, DAP Sarawak mengeluarkan kata-kata akhir kepada PKR menggesa sekutunya dalam Pakatan Harapan untuk mematuhi perjanjian yang dicapai antara kedua-dua parti.

Malah, DAP memberi amaran bahawa mereka akan bertanding satu kerusi tambahan sekiranya PKR menampilkan calon di luar senarai yang dipersetujui kedua-dua parti itu, sebelum ini.

Chong menunjukkan kepada media perjanjian bertulis antara Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang ditandatangani pada 7 April lepas.

Dalam perjanjian itu PKR akan bertanding di kerusi Batu Kitang, Marudi, Machan, Layar dan Belaga.

Sementara kerusi Senadin, Mulu, Tasik Biru, Simanggang, Mambong, Bukit Semuja, Ngemah dan Murum akan ditandingi oleh DAP.

Sebelum ini timbul cakap-cakap bahawa mungkin berlakunya pertembungan tiga penjuru di kawasan tertentu akibat pertelagahan kerusi antara kedua-dua parti itu.

0 Komentar untuk "PRN Sarawak: DAP Lawan PKR Di Batu Kitang"

ISU SEMASA

LIKE FACEBOOK

Networkedblogs

Popular Posts

BERITA HARI INI