Kedah Bangkit Ikat Felda United Pada Separuh Akhir Pertama Piala Malaysia - AHMAD PAZIL BIN MD ISA

AHMAD PAZIL BIN MD ISA

BERITA INFORMASI TERKINI

Facebook

Kedah Bangkit Ikat Felda United Pada Separuh Akhir Pertama Piala Malaysia

KUALA LUMPUR: Juara Liga Perdana, Kedah bangkit daripada ketinggalan sebanyak dua kali sebelum berjaya mengikat Felda United 2-2 pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Rabu malam.

Keputusan seri itu, nyata memberi kelebihan kepada skuad Helang Merah yang membawa dua gol dari tempat lawan, menjelang aksi timbal balik menentang Felda United di Stadium Darul Aman, Alor Setar, Ahad ini.

Pada aksi Rabu malam, Thiago Augusto Fernandes meletakkan Felda United di hadapan pada minit ke-13, namun kedudukan berkenaan tidak bertahan lama apabila Sandro Da Silva menanduk masuk gol penyamaan untuk Kedah pada minit ke-37.

Gol Sandro itu mendapat bantahan daripada pemain Felda United setelah mereka mendakwa bola berkenaan belum melintasi garisan gol, namun pengadil Mohd Zohri Tajudin membenarkan gol tersebut, selepas mendapatkan pandangan daripada penolong pengadil satu, M. Sivanesan.

Thiago sekali lagi bertindak cemerlang meledak gol peribadi kedua pada minit ke-54 setelah memanfaatkan hantaran Zah Rahan Krangar, sebelum penyerang import dari Nigeria, Chidi Edeh menyamakan kedudukan untuk pasukan pelawat, selang lapan minit kemudian.

Keputusan seri 2-2 itu kekal sehingga berakhir perlawanan berkenaan.

Terdahulu, pemain dan barisan kejurulatihan kedua-dua pasukan bertafakur selama seminit sebagai menghormati kemangkatan Raja Muda Kedah, Tunku Abdul Malik Almarhum Sultan Badlishah, 86, di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar pada 29 November lepas, akibat kegeringan.

Dalam satu lagi aksi separuh akhir, juara bertahan Pahang gagal menggunakan kelebihan beraksi di laman sendiri setelah terikat tanpa jaringan ketika berdepan juara 32 kali Piala Malaysia, Selangor di Stadium Darul Makmur, Kuantan.

Kedua-dua pasukan akan bertemu semula pada aksi timbal balik di Stadium Shah Alam, Ahad ini.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menetapkan final Piala Malaysia di Stadium Shah Alam pada 12 Disember ini. - Bernama

0 Komentar untuk "Kedah Bangkit Ikat Felda United Pada Separuh Akhir Pertama Piala Malaysia"

ISU SEMASA

LIKE FACEBOOK

Networkedblogs

Popular Posts

BERITA HARI INI