Mukhriz Letak Jawatan MB Kedah - AHMAD PAZIL BIN MD ISA

AHMAD PAZIL BIN MD ISA

BERITA INFORMASI TERKINI

Facebook

Mukhriz Letak Jawatan MB Kedah

ALOR SETAR: Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir pada Rabu mengumumkan peletakan jawatannya sebagai mereka Menteri Besar Kedah.

PETALING JAYA: Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir dipercayai telah bersetuju untuk meletak jawatan selepas kemelut kepimpinan di negeri itu berlarutan selama lebih kurang dua minggu.

Tekanan ke atas Mukhriz mencapai tahap baharu pada Selasa apabila beliau, buat kali ketiga dalam tempoh seminggu telah diminta untuk menandatangani surat peletakan jawatan.

Sumber yang sangat rapat memberitahu bahawa Mukhriz telah diserahkan dengan surat peletakan jawatan yang disediakan untuknya sejurus selepas pukul 6 petang.

Percubaan ketiga  untuk menyuruh beliau menandatangani surat tersebut dibuat selepas tiga anggota Jemaah Pemangku Sultan Kedah berkumpul dalam satu perbincangan tertutup di kalangan mereka di Wisma Darul Aman.

Selepas itu, Setiausaha Kerajaan Negeri dan Penasihat Undang-Undang Negeri bertemu dengan Mukhriz berhubung surat peletakan jawatan itu.
Menteri besar yang kini menjadi perhatian ramai ini dipercayai telah bersetuju untuk berundur walaupun sehingga laporan ini ditulis, masih tidak dapat dipastikan sama ada beliau telah menandatangani surat itu.

Walau bagaimanapun, difahamkan Ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah masih enggan menerima Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah sebagai pengganti. Ahmad Bashah adalah Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, senator dan timbalan menteri.

Pihak istana dikatakan lebih cenderung kepada Aahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Guar Chempedak Datuk Dr Ku Rahman Ku Ismail yang mempunyai PhD dari sebuah universiti British.

Difahamkan bahawa Perdana Menteri telah berhubung dengan Tunku Temenggong Tunku Sallehuddin ibni Almarhum Sultan Badlishah, ketua ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah bagi menyelesaikan perkara ini. Jemaah Pemangku Sultan Kedah telah berdepan beberapa hari yang dramatik yang termasuk bertemu dengan semua Adun di Kedah di Alor Setar, manakala pihak media 'berkampung' di luar menunggu berita mengenai perkembangan terkini mengenai krisis.
Istana sebelum ini telah mengambil langkah luar biasa dengan memanggil kesemua 15 wakil rakyat pembangkang pada petang Selasa untuk menilai pendapat mereka sama ada mereka bersama-sama atau menentang menteri besar.

Sesi itu tidak menghasilkan sebarang kejutan dan berakhir selepas satu jam dengan semua mereka dipercayai telah memilih untuk menentukan kedudukan Mukriz melalui sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) khas.

Terdapat lapan wakil rakyat dari PAS, empat dari PKR, dua dari DAP dan satu dari Amanah.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebelum ini turut menyatakan perkara sama apabila beliau berkata pembangkang memilih proses pengundian di sidang DUN berhubung isu ini.

Hampir sepanjang hari, pemimpin BN Kedah dan ahli-ahli politik Kedah telah berkurung di Hotel Alora, dengan sebahagian daripada mereka menjangkakan sesuatu yang amat buruk.

Tetapi tidak lama sebelum solat maghrib, 'mood' mereka diringankan apabila terdapat perkhabaran bahawa Mukhriz telah bersetuju untuk meletakkan jawatan.

Pengumuman mengenai kemungkinan pengakhiran krisis itu dijangka diumumkan pagi ini.

Sesi pertemuan dengan wakil rakyat pembangkang berlaku sehari selepas badan diraja bertemu secara individu dengan 19 daripada 21 Adun BN.

19 wakil rakyat telah menandatangani akuan bersumpah pada minggu lalu yang menyatakan bahawa mereka akan menyokong keputusan pucuk pimpinan untuk menggantikan Menteri Besar.

Walau bagaimanapun, Mukhriz telah berhujah bahawa beberapa orang telah menandatanganinya dalam keadaan terpaksa, mendorong campur tangan Ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah.

Dalam pertemuan dengan wakil rakyat BN, dua wakil rakyat dipercayai telah menyatakan sokongan untuk Mukhriz. Mereka ialah Datuk Suraya Yaakob (Sungai Tiang) dan Datuk Norsabrina Mohd Noor (Bandar Baharu), yang juga ahli exco kerajaan negeri.

Walau bagaimanapun, sumber berkata Norsabrina telah mengubah fikirannya dan memilih untuk bersama keputusan parti.

Mukhriz juga mempunyai sokongan yang tidak berbelah bahagi daripada seorang lagi anggota exco negeri Datuk Aminuddin Omar.

Krisis ini tercetus selepas pemimpin 14 Umno bahagian di negeri ini mengadakan sidang akhbar pada 20 Januari untuk mengisytiharkan bahawa mereka hilang keyakinan dalam kepimpinan Mukhriz.

0 Komentar untuk "Mukhriz Letak Jawatan MB Kedah"

ISU SEMASA

LIKE FACEBOOK

Networkedblogs

Popular Posts

BERITA HARI INI